I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, 26 April 2014

TUDUNG OH TUDUNG

TUDUNG OH TUDUNG...

zaman sekarang ni ramai bebeno yang pakai tudung
perasan rambut mesti dilindung
jangan bagi mate orang meneropong
memandang dengan mulut terlopong


tapi seribu kali sayang......
pakai tudung lengan pulak ditayang
pakaian ketat lenggang lenggok jelas terbayang
rasa malu entah ke mana melayang

pakai tudung jangan tak pakai.....
nanti orang kata takdak ka akai
zaman la ni orang pakat-pakat dok pakai
malu aih kalau hang sorang tak mo pakai

pegi le tengok kat dapo
peghoyok pun pakai tudung
sajian pun pakai tudung jugak
kuali pun same...... ade juge tudung
due kali lime aje yop yong oiiii......
macam kite juge.... sibuk bertudung

ate ubah le persepsi....
moh kite tutup aurat
jangan pakai baju melekat-lekat
atau pakaian singkat-singkat
di sana sendat sini pun sendat
nanti pengsan orang yang melihat
dia pun kongsi sama saham untuk akhirat

aje bebeno kome oii....
jom kite tutup aurat ni
bukannye bungkus aurat
bukan juge balut aurat
jangan sibuk bertudung kepale aje
sibuk menutup rambut aje
sedangkan aurat lain terbuke bagai nak gile

jangan tunggu lame-lame
ajal maut tak tentu bile
bertaubatlah kite segere.....
maaflah kalau ade yang terkene
teman menyebutnye aje
aje bebenor yop yong oii....

(ni la hasil tulisan tahun 2012 yang lalu, dalam satu group di laman facebook)

Makin lama wanita semakin ramai yang bertudung.  Tudung di pasaran kian berlambak.  Ada yang kecik dan ada yang labuh.  Ada yang berawning, ada yang bertingkat-tingkat!  Ada yang dibubuh manik, ada pulak yang berbatu!  Pelbagai nama, perbagai jenama..........  Dari dulu dah ada tudung bawal, tudung mawi.  Diikuti dengan tudung ariani, fareeda......    Last sekali ada pulak tudung ultraman (mana tidaknya, siap dengan sebiji manik atau batu besar di dada!).   Kekadang yang melihat ada yang menggeleng kepala.....

Apakah tujuan sebenar wanita itu bertudung?????  Benarkah menutup aurat, atau pun mengikut perkembangan fesyen semasa.......  em.... kalau tidak, kita dikatakan ketinggalan zaman!

Di sinilah tanpa disedari penelanjangan syaitan bermula.  Semakin lama...... syaitan semakin berjaya memujuk merayu kita.  Tudung semakin pendek, semakin singkat, ada yang berbonggol bak unta, bertingkat-tingkat dengan warna yang kontra.

Bukankah telah jelas di dalam Al Quran bahawa ........ labuhkan tudungmu hingga ke paras dada.......   Ini kalam Allah, perintah Allah, yang tidak boleh kita bantah atau kita lawan.  Akhirkata....... sama-sama kita muhasabah diri.  Patuhi suruhan Allah, jauhi laranganNYA. 

No comments:

Post a Comment