I made this widget at MyFlashFetish.com.

Sunday, 14 August 2016

TERKENANG HARI MERDEKA YANG DULU

Tiba-tiba aku teringat kenangan masa lalu.  Tika ayah masih bekerja di lombong bijih timah di Kampung Pisang......

Waktu itu aku dan abang masih kanak-kanak.  Kalau ayah ada masa lapang di sebelah petang, ayah akan membawa kami dua beradik bersamanya menaiki basikal berkeliling tempat kerjanya.  Aku duduk di tempat duduk belakang, manakala abang duduk di galang depan.  Al maklumlah... basikal tua.

Kami melewati pepasir yang memutih.  Menikmati pemandangan bak padang pasir!  Dan apa yang membanggakan kami adik-beradik......  ayah akan bercerita sambil meneruskan kayuhannya.  Menunjukkan lokasi tempatnya bekerja.  Menerangkan tentang kapal korek yang tersergam di tengah lombong........  kelihatan amat besar dan berat...... namun boleh terapung di air.

Ayah akan membelikan kami sorang sebatang aiskrim.  Sungguh mengasyikkan..... menikmati aiskrim sambil mendengar cerita ayah.  Melihat suasana lokasi ayah bekerja.  Ayah hanya seorang buruh lombong, cumanya tugas ayah sebagai 'kepala lombong'.  Diamanahkan untuk mengawasi dan meninjau rakan lain yang bekerja.

Paling menyeronokkan bagiku ketika itu ialah tatkala sambutan Hari Ulang Tahun Kemerdekaan disambut.  Sebelum hari berkenaan tiba, semua pekerja lombong akan menerima bungkusan besar, cenderahati untuk dibawa pulang.  Kalau anak ramai, banyaklah bungkusan yang akan diterima.  

Hatiku berbunga riang tatkala menerimanya dari tangan ayah.  Antara isi kandungan bungkusan tersebut termasuklah beberapa jenis gula-gula, biskut, coklat, belon, dan permainan.  Paling menarik ialah bendera Malaysia yang pada batangnya berisi gula-gula pelbagai warna.  Saban tahun kami menerimanya dan berakhir apabila ayah berhenti kerja di lombong tersebut.  

Ayah berhenti sebab mahu berniaga.  Barangkali mahu mengikut jejak rasul junjungan. Setelah jatuh bangun, bergelumang dengan asam garam kehidupan sebagai seorang peniaga, ayah berjaya dalam karier pilihannya.  Alhamdulillah.

Dan Hari Merdeka sekarang .........  jauh berbeza dari dulu.  Dengan harga barang yang tak pernah turun, ditambah dengan GST,  terlalu ramai wajah bukan masyarakat Malaysia yang berserakan di bumi tercinta ini...... aku jadi hiba.  Akan tergadaikah bumi ini?  Hinggakan semakin leburnya kata-kata 'takkan melayu hilang di dunia'........

Siapakah yang bersalah?  Hinggakan sambutan kemerdekaan tiada makna......  kerana kita tidak lagi merdeka untuk menyuarakan pendapat dan pandangan.  Saban hari kematian dan pembunuhan mengisi ruang dada akhbar.  MERDEKAKAH KITA?????


No comments:

Post a Comment