I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, 7 February 2015

TAZKIRAH BUAT SEMUA

7 SUNNAH HEBAT :

Pertama:
Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.  Pastinya doa mudah termakbul dan menjadikan kita semakin hampir dengan Allah.

Kedua :
Membaca Al Quran sebelum terbit matahari, alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al Quran terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.  Paling tidak jika sesibuk manapun kita, bacalah ayat 3Qul, atau ayat Kursi.

Ketiga :
Jangan tinggalkan masjid terutamanya di waktu Subuh.  Sebelum melangkah ke mana pun langkahkan kaki ke masjid,  kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat :
Jaga Solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.  Yakinlah, kesan solat dhuha sangat dahsyat dalam mendatangkan rezeki.

Kelima :
Jaga sedekah setiap hari.  Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.  Percayalah, sedekah yang diberikan akan dibalas oleh Allah berlipat kali ganda.

Keenam: 
Jaga wudhuk terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu'.  Kata Khalifah Ali bin Abu Tholib, "Orang yang selalu berwudhu' senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".

Ketujuh :
Amalkan istighfar setiap saat.  Dengan istighfar, masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.


gambar sekadar hiasan
(di stadium)

No comments:

Post a Comment