Ahad, 9 Mac 2025

BAHULU ZAMAN DULU

        Pernah tolong emak buat kuih bahulu. Bab menolong emak ni bagi jer kepada kami dua beradik.    Sanggup jer. Tetapi lenguh tangan dibuatnya, bertukar-tukar tangan kanan dan kiri. Itu sahaja yang    mampu aku buat. Sukatan bahan-bahan lain emak yang sediakan.

    Emak pecahkan telur yang telah dicucinya satu per satu ke dalam sebuah pasu besar. Banyak sungguh! Aku menunggu sambil membilangnya. Selesai semuanya, aku mengambil pemukul telur berupa dawai kasar bergelung dan bertangkai. Seperti spring sahaja bentuknya. Mulalah aku memukul dengan perasaan teruja. Orang putih kata 'exited'.
    Aku pukul telur di dalam pasu tersebut lama-lama. Mak kata pukul sampai berbuih dan kelihatan putih warnanya. Tangan berganti kiri kanan. Letih tangan sebelah kanan, aku ganti dengan sebelah kiri. Ada ketikanya aku berhenti sejenak sambil berfikir....sampai bila nak dipukul telur tersebut. Rasa teruja tadi telah berganti dengan rasa bosan.
    Penat bersila, aku berlunjur pula. Entah bilalah nak kembangnya.... Lama sungguh aktiviti memukul telur itu berlangsung. Mahu tanggal rasanya tanganku. Apabila sudah tak terdaya, emak sahaja yang menghabiskan tugas tersebut. Asyik aku memerhatikan acara seterusnya, iaitu emak memasukkan gula dan pukul lagi dengan kudrat dan tenaganya. Kemudian tepung dimasukkan. Dikacau sebati.
    Paling aku tunggu ialah saat emak membakarnya. Kuih bahulu mempunyai acuannya tersendiri. Cantik bentuk acuan tersebut. Bahulu cermai namanya. Satu lagi berbentuk belimbing. Di bahagian dalam periuk besar emak letakkan pasir yang telah dibersihkan. Di atas pasir itulah acuan berisi bancuhan tadi ditempatkan. Emak menyudu bancuhan itu lalu memasukkannya ke dalam setiap lubang yang ada. Kemudian periuk ditutup dengan tudungnya. Di atas tudung periuk itu diletakkan sabut sebagai bahan bakar.
    Aku memerhati sahaja. Di bawah periuk ada api, yang sudah tentu akan memanaskan pasir tersebut. Di atas pula ada sabut yang berbahang panas. Maka kedua-dua bahagian atas dan bawah bahulu akan masak sekata. Penjagaan api memang dititikberatkan. Kalau tidak, mahu rentung bahulu tersebut. Yang tidak berapa manis dipandang mata akan menjadi habuan perut kami waktu berbuka nanti. Allah..... kenangan sungguh!!!


Tiada ulasan: