Khamis, 14 Oktober 2021

BADMINTON OH BADMINTON

 Badminton mengingatkanku kepada ayah.  Bagaikan terbayang-bayang akan sejarah yang tercipta dahulu. Kami akan berlonggok di hadapan televisyen menyaksikan bersama-sama pertandingan ini.  Musuh ketat negara ialah negara jiran, iaitu Indonesia.

Hingga ke saat ini kita masih lagi bertembung di arena yang sama. Bak kata orang - musuh tradisi. Namun menariknya bagiku ialah satu-satunya pemain Indonesia kini iaitu Ahsan!

Selama ini bagi jagoan badminton, yang muslimnya masih lagi tidak menutup aurat. Walaupun bertahun-tahun nama negara tersenarai dalam pertandingan yang berprestij ini, yang bercelana panjang sukar kelihatan. 

Lebih membanggakan bagiku, Ahsan bukan sahaja lengkap menutup aurat, malah beliau akan duduk bertinggung ketika minum atau makan dalam tempoh rehat yang singkat. Terpukau aku seketika. Sopannya beliau menjelmakan mesej Islam di bidang sukan. Sudahlah permainannya dikategorikan hebat, ditambah lagi dengan tertibnya beliau menjaga akhlak ketika bersukan.

Barulah tampak jelas siapa kita!

Ketika majoriti yang mengaku Islam itu masih lagi dengan rela mendedahkan aurat, ada segelintirnya tetap patuh dengan tuntutan agama. Boleh dibilang dengan jari mereka yang benar-benar berpegang teguh dengan kewajipan tersebut.  

Tahniah kepada ahli sukan yang sedemikian.  Mudah-mudahan perawakan tersebut memberi mesej jelas bahawa letaklah Islam itu di tempat tertinggi dalam apa jua bidang yang kita ceburi. Walaupun tindakan kita tidak dipandang orang sebelah mata, kita tetap dipandang Allah. Utamakanlah pandangan Allah daripada pandangan manusia.

Tiada ulasan: