Khamis, 23 Disember 2021

Sesekali ke hospital

 Berkesempatan ke rumah sakit pagi tadi bersama anak ketiga.

    Bagai acuh tak acuh sahaja petugas di kaunter memberi respons atas pertanyaanku.  Setelah mendapat nombor giliran menunggu, aku duduk di salah satu bangku batu.  Sempat aku berbisik kepada anak di bangku sebelah....."Elok umi pakai 'name-tag' tadi."  

    "Owh...double standard ye umi?".  Kami saling berbalas senyum di sebalik topeng muka yang dipakai.  

    "Dia ok jer tadi, nampak biasa jer..." komenku pula. Tiada sebarang masalah pun. Aku bukan orang besar atau VVIP.

    Pening pula melihatkan nombor yang dipapar pada skrin.  Nombor-nombor empat digit bermula dengan enam, ada juga empat, dan tiga.  Sedangkan nombor di tanganku bermula dengan 2. Agak keliru juga dengan angka-angka tersebut.

    Kebiasaannya buku yang kubawa akan kucapai untuk dibaca, namun tidak kali ini.  Aku kena lebih berhati-hati kerana tidak tahu bila nombor tersebut akan dipanggil. Sekiranya aku leka membaca, alamat terlepas pula nanti.  Bimbang tak perasan nomborku dipanggil.

    Mataku pula nakal melihat ke sana sini.  Melihatkan beberapa orang warga emas dalam pergerakan agak perlahan, membuatku terfikir tentang diriku.  Bagaimana agaknya aku suatu waktu nanti?

    Dalam resah menanti, aku mencuri pandang sekitar. Kelihatan ada yang berkerusi roda, bertongkat dan berpimpin tangan.  Tidak kurang juga anak muda, yang kukira mungkin sekadar mengambilkan ubat orang tua mereka. Pantas ke sana ke mari.

    Dulu aku temankan emak ke klinik dan hospital.  Teringat lagi saat dan ketika itu.  Aku yang menolak kerusi rodanya. Tapi emak telah pergi meninggalkan aku pada tahun 2018 yang lalu.  Kini aku ke hospital untuk mengambil ubat ibu mentuaku pula.

    Sebaik-baik nomborku dipanggil, aku segera ke kaunter.  Senang hatiku dengan cara dan perawakan petugas di kaunter tersebut.  Setelah menjelaskan tentang ubat yang diberi kepadaku, aku pula bertanyakan tentang janji temu yang perlu aku uruskan nanti.

    Kuungkapkan terima kasih setelah selesai urusan. Kami meninggalkan perkarangan hospital dengan sedikit kenangan pagi yang menyentuh naluriku. Mudah-mudahan Allah memberi kesihatan yang baik buatku mengurus emakku yang kedua.  

    Mudah-mudahan emak juga dianugerahi kesihatan yang baik walaupun ditakdirkan terpaksa mengambil ubat siang dan malam. Usaha dan ikhtiar itu perlu. Hanya Allah maha penyembuh dan mengizinkan ubat itu berkesan atau tidak.

    Usia kian meningkat, mati kian mendekat. Tarikh lahir memang kita ketahui, cuma tarikh kematian itu tidak tercatat dalam dairi kita. Fkirkan yang baik-baik, moga nanti yang datang pun yang baik-baik juga. Berdoalah ....kerana ia merupakan senjata orang mukmin. 

Tiada ulasan: