Ahad, 6 Mac 2022

MENULISLAH

SAMA-SAMA kita menulis, jaga penulisan kita agar menjadi iktibar buat semua. Sama ada dibaca orang atau tidak, tulislah juga. Walaupun sebaris ayat yang mengajak orang untuk berfikir dan berbuat baik.

    Tulislah yang baik-baik, agar jari jemari kita tidak akan dipersoalkan nanti di sana. Jaga bahasa, agar tidak mengundang keresahan dan persoalan serta pertikaian. Berdosa kita nanti, asbab kerakusan jemari yang semata-mata inginkan glamour atau dahagakan viral dengan jutaan like dan share.  Jangan sesekali mengundang padah.

    Bukan mudah untuk menulis, tetapi menulislah juga kerana bakat yang ada anugerah Allah itu perlu dikembang dan dikongsi bersama. Sambil-sambil itu membacalah demi menilai lenggok penulisan kita yang mungkin serba kurang cantik atau moleknya. Jadikan hasil tulisan rakan lain dan penulis hebat sebagai panduan. Bukan untuk meniru. Cuma untuk dijadikan model demi memperbaiki teknik penulisan kita.

    Jangan menulis sekadar syok sendiri sahaja. Gaya penulisan ada seninya. Oleh itu di samping menulis, banyakkan membaca. Membaca, membaca, membaca kemudian barulah menulis.


Buat sahabat atau rakan yang sama-sama menulis..... 

TAHNIAH buat semua, anda berbakat besar.  Jangan biarkan bakat anda tenggelam sekiranya pernah dihina atau dikutuk. Malah dikritik dengan lantang. Merajuk dan minta dipujuk jangan sekali. Juga jangan mengalah, kerana mengalah itu bererti kau telah kalah. 

    Bangunlah. Belajar dan beranilah untuk gagal. Sama ada hasil tulisan itu tidak laku dibaca atau dipandang sepi, itu bukan soalnya. Yang penting kita telah menulis sesuatu yang akan dilihat oleh makhluk di sebelah kita dan akan dinilai oleh Allah.  Lupakan penilaian orang lain, utamakan nilaian Allah terhadap usaha kecil kita.

    Jika kita dipihak yang benar, dan tulisan kita memberi impak yang baik buat pembaca... bersyukurlah. Kita telah berusaha, dan Allah telah menjentik hati mereka.

    Kita menumpang di bumi ciptaan Allah ini. Kita sediakan bekal untuk dibawa ke sana nanti. Walau banyak halangan yang menanti dan terpaksa ditempuh, bersabar dan redalah. Sesungguhnya mata pena itu lebih tajam daripada mata pedang. Maka teruskan menulis.

 Tiada ulasan: