Rabu, 1 September 2021

DUKA DI PENGHUJUNG OGOS (2021)

 Awal pagi 31 Ogos aku tersentak menerima khabar duka tentang sepupuku yang ditidurkan.  Iza memaklumkan tentang perkara tersebut.  

Sudah lama sangat aku tidak menerima berita mengenainya.  Paling tidak pun beberapa tahun lalu, itupun semasa emak dan ayah masih ada... abang ada menceritakan tentang Kamal yang ditemuinya secara kebetulan di Ipoh. Menurut abang, Kamal telah mendirikan rumah tangga.

Selepas itu, senyap begitu sahaja.  Sehinggalah ke hari ulang tahun merdeka kali ini... tiba-tiba khabar pilu mengisi group whatsapp kampung kami. Bertalu-talu pula pertanyaan masuk.  Masing-masing sudah hampir lupa bagaimana raut wajahnya dan nama penuhnya.

Ya, aku cukup pasti bahawa namanya Kamal Arifin.  Anak kedua Mak Long, iaitu kakak ibuku. Kenangan tika kami bersama-sama berada di rumah atuk (panggilan kami kepada opah) ketika musim cuti sekolah, tiba-tiba memenuhi ruang mindaku. Kisah lebih empat dekad yang lalu.

Kamal empat beradik tinggal bersama ibu dan atuk. Iza dan adiknya datang bersama ibu mereka dari KL, manakala kami pula dari Batu Gajah. Di rumah atuklah tempat kami berhimpun. Rumah kampung bertiang tinggi dan bertangga.

Bahagian atas ialah anjung rumah. Tangga di hadapan jarang kami gunakan. Di situ ada ruang santai dan tempat tidur. Seterusnya untuk turun ke dapur ada satu lagi tangga. 

Seringkali kalau atuk, Mak Long, Acu dan emak memasak, mereka akan menggunakan dapur kayu. Asapnya akan naik di bawa angin hingga menyebabkan sesiapa yang duduk di atas sedikit kelemasan.

Aku masih ingat akan keriuhan rumah atuk pada waktu itu. Keseronokan menunggu durian luruh dan menangguk udang di sebatang sungai tepi masjid bagai terbayang-bayang di ruang mata.  Kemudian kami bersama-sama menapak ke rumah atuk bongsu yang letaknya di belakang sedikit dan lokasi rumahnya di tanah yang lebih tinggi. 

Kami terpaksa mendaki semata-mata untuk menonton televisyen cerita P.Ramlee.  Rumah atuk di lembah tidak ada televisyen.  Tidak ada perasaan takut semasa berjalan di dalam kegelapan malam, sekadar bertemankan sedikit suluhan cahaya daripada lampu rumah atuk bongsu.

Rumah atuk letaknya di tepi jalan raya.  Di selekoh pula. Apabila kenderaan lalu di selekoh tersebut pada waktu malam, suluhan lampunya akan tepat menghala ke rumah atuk. Sukar sedikit aku melelapkan mata kerana bunyi kenderaan agak mengganggu lenaku di samping cahaya yang masuk di celahan ruang angin yang ada akan jatuh ke dinding serta bergerak mengikut kelajuan kenderaan tersebut.

Abang yang merupakan cucu sulung atuk, suka benar bercerita pasal hantu hinggakan sepupu-sepupu kami ada ketikanya menjerit-jerit. Bukanlah dek kerana seram atau ketakutan. Lebih kepada terperanjat sahaja.  Melihat keadaan itu, rasa kelakar juga. 

Akhirnya bertahun kami terpisah, setelah mereka adik-beradik berhijrah ke Kuala Lumpur. Peluang pekerjaan terbuka di sana. Sesekali berita tentang mereka sampai juga ke pengetahuan kami.

Dari jauh, kami mendoakan mudah-mudahan Kamal Ariffin sentiasa berada dalam kasih dan rahmat Allah. Dipermudahkan urusan dan segera sembuh. 

                                   

                                     **************


Menjelang jam 12.33 tengah hari, satu mesej duka masuk pula ke group whatsapp LA6.  Tatkala aku membaca satu demi satu  ayatnya, terasa dada berombak.  Sebak mula bertenggek di segenap ruang rasa bila mana namanya disebut-sebut.

Allahuakbar...

Di group whatsapp Projek Penulisan Islamik dan group whatsapp Peserta APR SAW juga berita ini  dihidu dengan pantas. Ramai yang mengenali adinda Nur Aida Basir.

Aku cuba mengintai di muka buku.   Beberapa orang rakan memuat naik tentang pemergiannya, malah kami menyebut kumpulan kami adalah adik-beradik besar di dalam projek Legasi Abah.

Seorang demi seorang meninggalkan kami bermula dengan pemergian Tn Haji Md Isa bin Md Yusuf dari LA 5. Diikuti dengan Dr Reduan Buyung (LA 9).  Masing-masing pergi dalam keadaan belum lagi memeluk buku LA yang dinanti.

Tatkala menyaksikan karya 20 Jun (Citra Pengkarya @ TV UnIKH) yang bertajuk 'Bagaimana Saya Bermula?' oleh Aida, aku tidak dapat menahan air mata.  Sebak menguasai diri.

Pengalamannya menjadi ibrah buat kami. Di dunia kita bersama, mudah-mudahan di sana nanti kita bersua kembali. Insya-Allah. Tiada ulasan: