Khamis, 6 Oktober 2022

NYANYIAN PANTAI TIMUR

 


Antara PRU dan banjir...

    HATI sedikit galau. Beberapa hari kebelakangan ini hujan membasahi bumi. Walaupun di kawasan kami ini tidak menunjukkan tanda-tanda banjir akan terjadi, kenangan beberapa tahun yang lalu masih segar dalam ingatan. Segalanya mungkin!

    Banjir hujung tahun sinonim dengan kita. Hujan lebat yang turun bisa sahaja menenggelamkan kawasan rendah sekelip mata. Malah di bandar-bandar utama pun kejadian di luar jangkaan turut meresahkan. Sistem perparitan dan pembangunan yang rancak turut menjadi penyumbang terhadap berlakunya banjir.

    Pandangan pakar dan petugas di bahagian meteorologi perlu diambil kira dan diberi perhatian. Walaupun ia hanya ramalan atau jangkaan, sumbangan mereka cukup besar dalam menentukan tindakan yang bakal kita ambil. Lebih-lebih lagi ianya terkait dengan nyawa. 

    Bagi mereka yang pernah berhadapan dengan banjir, sudah pasti hati dijengah bimbang. Kita yang melihat pun penuh empati, apatah lagi mereka. Betapa berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Maka kita sepatutnya mengambil daya usaha untuk bersedia menghadapi saat-saat genting yang bakal terjadi. 

    Bersyukurlah jika tempat kita tidak terkesan langsung dengan hujan yang berlama-lama. Bagi mereka yang tinggal berdekatan dengan punca air seperti sungai dan parit, detik-detik cemas pasti menghantui bila musim hujan tiba. Dalam keadaan sedemikian, wajarlah kebajikan mereka diambil kira. Keutamaan perlu diberikan kepada permasalahan rakyat dalam kehadiran cuaca yang tidak menentu. 

    
    Tangguhkanlah dahulu hasrat untuk mengadakan PRU. Yang lebih utama, kita dahulukan. Susunlah keutamaan mengikut ranking. Mahukah kita menghadapi PRU dalam suasana banjir? Bayangkan jika perkara tersebut berlaku. Ia menampakkan betapa tidak caknanya para pemimpin dalam menangani situasi rakyat yang terhimpit dan tersepit.

    Jadilah pemimpin yang bijak, menjiwai dan menyelami ke dasar hati rakyat tidak kira siapa pun anda dan dalam parti manapun anda berada. RAKYAT MEMERHATI.

    
    

Tiada ulasan: