Isnin, 10 Oktober 2022

DURIAN OH DURIAN

 

    DURIAN merupakan raja segala buah. Ramai yang meminati buah ini. Namun pelbagai kepelikan seringkali kita dapati berkait dengan peminatnya. Ada yang suka makan mentah. Namun ada yang lebih berminat jika ianya dijadikan bubur atau kuah, yang enak sekali jika dimakan bersama pulut.

    Tidak kurang juga yang tidak makan durian mentah, tetapi makan pula gulai tempoyak. Ini berlaku kepada salah seorang kawan saya berbangsa Cina. Beliau suka sangat makan gulai tempoyak ketika kami sama-sama singgah makan tatkala berkursus suatu ketika dahulu. Kerapkali masakan itulah yang dipilihnya. 

    Terdapat dua tiga orang rakan yang lain pula tidak makan durian sedangkan di rumah ibu ayahnya di kelilingi pokok durian. Dahulu di situlah mereka membesar. Apa sahaja yang terkait dengan buah tersebut, memang mereka tidak berminat langsung. Hatta sambal tempoyak, dodol durian, lempuk atau apa sahaja yang berasaskan durian. Begitulah pelbagai ragamnya.

    Namun apa yang agak mendukacitakan ialah gelagat penjual durian yang tidak berlaku jujur semasa menjalankan urusan jual beli. Ada penjual yang sanggup menipu dengan menyatakan bahawa isi durian yang dijual dijamin 100 persen baik. Ditokok tambah lagi dengan penceritaan tentang modal dan untung yang diambil tidak seberapa. Dinyatakan juga susah payahnya meredah dusun dan pelbagai lagi. Manis mulutnya bercerita. 

    Amat malang apabila durian yang diagung-agungkan tadi didapati tidak menepati ciri-ciri tersebut, maka berbakul-bakul rungutan, sumpah seranah dan kesal tak sudah terbit dari hati pembeli. Itu bagi mereka yang kurang sabar dengan ujian sedemikian. Pernah juga berlaku kisah pembeli yang sanggup datang semula ke gerai untuk memulangkan buah-buah yang dibeli dengan menunjukkan hampir semua durian yang dibeli tidak boleh dimakan. 

    Ini berbeda pula dengan peniaga yang berlaku jujur. Mereka menyatakan tentang tidak pastinya dengan isi durian yang dijual. Kebiasaannya isi baik, tetapi cakapnya berlapik kerana hanya Allah sahaja yang tahu isi di dalam. Amat benarlah kata-katanya itu. Sanggup pula bersedekah dengan melebihkan satu atau dua biji buah lain pula. Ada yang meminta pelanggan datang semula untuk menukarkan buah sekiranya ada yang tidak elok. Betapa hebatnya akhlak penjual sedemikian.

    Semua perkara tersebut dapat kita saksikan apabila tibanya musim durian. Jadi berhati-hatilah. Jika kita mengamalkan sikap mulia semasa berjual beli, insya-Allah keberkatan ada di situ. 

Gambar hiasan 

Tiada ulasan: