Jumaat, 14 Oktober 2022

TIGA HARI BERTURUT-TURUTDARIPADA Allah kita datang, kepada-Nya kita kembali. Tiap-tiap yang bernyawa pasti akan berakhir dengan kematian. Itu sudah satu kemestian. Tiada yang kekal abadi melainkan Allah. 

    Kehilangan tiga orang jiran dalam kariah kami dalam tempoh tiga hari berturut-turut. Allahu akbar. Terasa sebak dalam rintik hujan pagi-pagi ini. Hari Rabu lepas datuk kepada bekas anak muridku pergi dengan asbab kanser. Aku kenal sebahagian besar daripada ahli keluarganya. Pemergian seorang datuk kesayangan yang semasa hayatnya menjaga cucu tunggal yang sebatang kara. Kini cucu tersebut masih lagi bersekolah dalam tingkatan enam dan bakal ditemani neneknya sahaja. Nenek pula dalam keadaan yang kurang sihat.

    Semalam (Khamis) pula seorang lagi jiran mendahului kami. Mesra dipanggil 'Cikgu Shaari' walaupun bukan cikgu. Aku sering berselisih dengannya sewaktu berkereta, sekadar mengangkat tangan tanda hormat padanya. Terserempak kebiasaannya ketika beliau menaiki motosikal menuju masjid. Suamiku sempat menziarahinya di hospital tiga hari yang lalu. Cadangan untuk berziarah buat kali keduanya tidak kesampaian, kerana dia telah pergi.

    Malam tadi masuk pula mesej di aplikasi whatsapp, memaklumkan bapa kepada bekas anak muridku pula kembali ke rahmatullah. Aku kenal sangat dengan isterinya, Kak Manis. Terbayang-bayang akan gelagat anak bongsunya dahulu, seringkali menjadi perhatian warga sekolah. Abangnya pula dahulu pernah menjadi guru sandaran di kelas pendidikan khas.

    Semoga Allah mengampuni mereka semua, mudah-mudahan ketiga-tiga almarhum tergolong dalm kalangan orang-orang yang beriman.  Semoga yang ditinggalkan dikurniakan kesabaran dan kekuatan menerima ujian kehlangan ini. Kami semua akan menyusul, namun tarikhnya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.


catatan pagi Jumaat yang dingin
8.53 pg  14102022

Tiada ulasan: