Khamis, 6 Oktober 2022

PERANAN KITA

 

    PERJALANAN hidup kita tidak sama dengan orang lain. Namun kita tetap menuju tempat yang sama. Dari tanah kita diciptakan, kepada tanah juga kita akan dikembalikan. Begitulah kehendak Allah.

    Jadi sebelum kita meninggalkan dunia fana ini, sama-samalah kita persiapkan bekalan untuk ke sana. Walaupun tugas dan peranan kita tidak sama, kita saling menyokong antara satu sama lain. Bak kata orang, tanpa nelayan bagaimana mungkin kita memperoleh ikan. Tanpa pak tani, macam mana pula kita memperoleh beras. Kalau tiada guru, bagaimana anak-anak nak belajar.

    Namun soalan itu boleh kita renung secara songsang.  Cuba kita tanyakan... tanpa murid bagaimana guru nak bertugas ataupun nak mengajar. Kalau tiada permintaan terhadap makanan ruji kita, pasti akan berlambaklah beras di pasaran. Begitu juga, jika ramai yang tidak minat makan ikan... bagaimana pula nasib nelayan.

    Oleh itu jangan menyalahkan mana-mana pihak. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Allah tidak pernah berlaku zalim terhadap hamba-Nya. Seseorang itu akan menuai apa yang dia usahakan, insya-Allah.  Cuma kita tdak tahu masanya cepat atau lambat, sama ada balasannya di dunia ataupun di akhirat. Itu janji Allah. Allah akan memberi balasan yang setimpal atas apa yang kita usahakan. Tetapi jangan lupa juga bahawa Allah akan membalas yang setimpal juga terhadap apa yang kita lakukan terhadap orang lain. Jadi, jangan berlaku zalim terhadap sesiapa hatta terhadap haiwan dan tumbuhan sekalipun.

    Maka sebagai insan yang percaya kepada perkara-perkara ghaib yang Allah telah ciptakan, teruskanlah usaha kita mengikut kebolehan dan kekuatan masing-masing. Carilah rezeki di samping menambahkan ilmu. Hidup jangan mengejar harta atau wang ringgit. Tetapi tanpa wang, bagaimana kita hendak meneruskan hidup ini? Justeru, berpada-padalah. Jangan kita dikaburi kemewahan hingga melupai siapa yang memberi rezeki. Dan ingatlah di dalam harta kita, ada yang perlu dikongsikan dengan orang lain. Di situ ada hak orang lain.


    Jangan pula hanya berserah dan menanti sahaja apa yang akan berlaku. Menyerah diri tanpa berusaha itu bukanlah yang diajarkan oleh agama kita. Sesusah manapun hidup kita, jangan hanya menanti dan menanti. Usah sekadar menadah tangan berdoa tanpa usaha. Amat malang sekiranya kita menggunakan jalan-jalan mudah untuk mengecap nikmat kejayaan, misalnya dengan cara mencuri, menindas atau rasuah. Jauhilah perkara-perkara tersebut.

    Kita tidak hidup di dunia ini secara sendirian. Jadi jangan sombong. Kita tetap memerlukan orang lain dalam meneruskan kehidupan. Cermin diri kita, mainkan peranan  kita mengikut kemampuan di samping terus berdoa kepada Allah SWT. Kejayaan yang dicapai dari setiap kekecewaan dan penderitaan mengandungi nikmat yang tinggi nilainya.

Tiada ulasan: