Selasa, 7 Jun 2022

LABUH ITU INDAH


KISAH pengalaman yang mengesankan bagi wanita tatkala mereka berhijrah ke arah yang lebih baik terkandung di dalam buku Labuh Itu Indah, keluaran Ulu Albab Publication.

    Begitu hebatnya suatu waktu dahulu bila mana penghijrahan gadis atau wanita ke arah yang lebih baik dengan menutup aurat, dilabelkan dengan pelbagai nama. Ada yang dikatakan Hantu Kom Kom, Hantu Stoking dan Ninja.

    Berbedanya zaman sekarang... ye zaman dah berubah. Label itu hilang begitu sahaja. Kini pelbagai jenis dan bentuk tudung pula berlambak di pasaran. Pelbagai nama pula boleh kita dapati. Rambang mata dibuatnya apabila melihat corak dan warna yang menarik hinggakan sukar untuk membuat pilihan.

    Tetapi jangan mudah terpedaya. Jangan kita leka dihanyutkan atau tenggelam di dalam fesyen yang ada di kedai, butik dan pasar raya.  Zaman sekarang mudah sangat untuk mendapatkan tudung, tetapi berbaloikah kita mengeluarkan wang mengikut harga yang ditawarkan sedangkan aurat kita masih belum terlindung sepenuhnya.

    Tanpa kita sedari, penelanjangan syaitan telah pun bermula. Sedikit demi sedikit kita digoda dan tergoda dengan fesyen yang ditawarkan. Terkadang kita terikut-ikut dengan apa yang dihidangkan di media sosial. Fabrik yang lembut dan cantik coraknya, boleh memukau hati. Namun fkirkan pula nipis tebalnya kain tudung tersebut. Memang ada pelbagai saiz yang boleh dipilih. Berhati-hati semua. Ingatlah bahawa kita dipesan untuk melabuhkan tudung hingga ke paras dada. 

    Berpakaian menutup aurat biarlah seikhlas hati, bukan ikut-ikutan atau secara paksaan disebabkan di sekitar kita kebanyakannya wanita bertudung.  Maka kita pun ikut bertudung. Bertudunglah dan menutup auratlah semata-mata kerana Allah, tujuan untuk patuh kepada perintah-Nya.

    Salah tanggapan sering berlaku terhadap apa yang dikatakan menutup aurat ini. Ia tidak sama dengan istilah membungkus atau membalut aurat, hinggakan pakaian yang dipakai kelihatan ketat dan menyukarkan pergerakan. Begitu juga ada dalam kalangan wanita yang memakai tudung tetapi berbaju atau berseluar ketat, berlengan pendek, atau berbaju nipis. 

    Sekadar menutup atau melindungi rambut daripada pandangan orang lain bukanlah bermakna menutup aurat. Kekhilafan persepsi sedemikian sepatutnya dibetulkan. Quran telah menggariskan bagaimana kita sepatutnya melabuhkan tudung. 

    
 

Tiada ulasan: