Ahad, 5 Jun 2022

TERIMA KASIH SAHABAT


INI merupakan cover beberapa buah buku antologi yang aku sertai. Bermula dengan menulis puisi moden dan cerpen, akhirnya aku cuba pula menulis anekdot, travelog dan pantun (puisi tradisional).

    Sejak COVID-19 melanda dan PKP pun bermula... aku turut kembali bersemangat menulis. Minat yang lama kugilap semula. Terpikat dengan pelawaan dan ajakan sahabatku iaitu Jun dan Kak Normah, maka aku terus melangkah.

    Buku Puisi pertama yang menempatkan karyaku di dalamnya ialah Berguru Demi Ilmu, Bina Generasi Baharu' manakala buku yang memuatkan karya cerpen ialah Sepilihan Memorabilia 2020 (Dalam).  Belajar biar berguru. Maka aku menadah ilmu daripada mereka yang pakar, termasuklah Puan Sri Diah Shaharuddin, Ir. Basri Zakaria, Tok Mat (Muhamad Musip), Wacana Minda, Puan Ku Sunira Ku Johari dan Puan Hasreeyati Ramli.

    Di samping itu, aku turut belajar daripada sahabat sepenulisan yang kukenali melalui Kumpulan Whatsapp dan Facebook. Ramai yang sudi berkongsi ilmu dan maklumat, terima kasih sahabat. Kekadang kita hanya bertemu di maya dan halaman buku. 

    Moga kalian terus maju jaya di dalam penulisan. Mudah-mudahan hasil penulisan kalian menjadi pedoman dan ibrah buat pembaca. Kepada yang sudah mula melangkah ke tahap pembikinan buku solo, tahniah sahabat! Semoga berjaya.

    PBAKL sedang berlangsung sekarang. Buku-buku yang di dalamnya terkandung hasil karya kita, mungkin turut dipamer dan dijual kepada peminat buku. TAHNIAH SEMUA!!!

    Kali  terakhir aku menjejak kaki ke pesta buku ialah semasa ia diadakan di MAEPS. Terasa penat juga berjalan di kawasan yang luas. Waktu itu kaki masih kuat melangkah, alhamdulillah. Memang teruja sungguh melihat lambakan buku yang pelbagai.

    Oleh kerana anak-anak juga merupakan peminat buku, tiada masalah untuk kami berlama-lama di situ walaupun datang dari jauh. Berbaloi rasanya dapat menikmati pesta tersebut. 

    Teringat juga kepada Guru Pusat Sumber Sekolah SKL yang pernah bersusah-payah membuat rombongan lawatan ke pesta buku beberapa tahun yang lalu. Kesedihan dan kekecewaan beliau untuk mendapatkan bas terbaik untuk anak muridnya dikongsikannya bersamaku. Pengalaman itu kurasakan akan tersimpan kukuh dalam ingatan. 

    Aku juga punya pengalaman menarik sewaktu menjadi salah seorang juri di dalam pertandingan pusat sumber suatu ketika dahulu. Berkampung dan menjelajah ke beberapa buah sekolah baik di bandar mahupun di pedalaman di daerah Hilir Perak, begitu menyeronokkan. Berkongsi pengalaman dan menimba ilmu daripada guru-guru PSS yang dekat dengan buku.

    Sekiranya kita mampu untuk berada di pesta buku, luangkanlah masa di situ untuk memilih buku yang berkenan di hati dan boleh menambahkan ilmu yang bermanfaat. Menelusuri kisah dan pengalaman berharga yang dipaparkan dalam bentuk penulisan mungkin boleh membangkitkan semangat dan minat menulis.  Buat sahabat penulis, teruslah menulis. Kepada mereka yang baru bermula, teruslah berusaha dari langkah pertama. Tidak ada jalan pintas untuk mencapai kejayaan.

Tiada ulasan: