Sabtu, 11 Jun 2022

JAH

 AKU tiba-tiba teringat kepadanya. Usianya sebaya dengan anak bongsuku. Bagaimanakah keadaannya sekarang? 

    Pertama kali menjejak kaki di tahun satu, kami kurang mengenali siapakah mereka. Kekadang apabila nama dipanggil pun, ada yang tidak menyahut. Diam membatu. Apabila diselidiki, barulah kami tahu ada  panggilan lain yang digunakan dalam kehidupan seharian mereka di rumah. Patutlah tidak menyahut langsung.

    Kelakar sungguh anak-anak tahun satu. Bagi yang sudah biasa bersekolah tadika, mungkin mudah bagi guru berkomunikasi dan berinteraksi dengan mereka. Bagi yang tiada pengalaman itu, mungkin mengambil sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan guru dan kawan-kawan. Pendek kata siapa pun mereka, cikgu-cikgu yang mengajar tahun satu sudah lali dengan perangai anak kecil ini.

    Jah yang dapat dikesan pencapaian IQ yang agak rendah, akhirnya ditempatkan di PPKI. Itupun setelah menjadi muridku selama setahun. Kelihatan seringkali duduk di bangku batu di hadapan kelasku. Aku pula kerap menegurnya dengan ucapan salam. Namun untuk mendengar suaranya adalah sia-sia. Tidak pernah sekali pun dia menjawab salamku.

    Aku tidak pernah berkecil hati dengan sikapnya itu. Ibunya pernah menceritakan perihalnya ketika berada di rumah. Mulutnya akan lincah berbicara. Riuh bunyinya, sesekali memarahi adiknya. Namun suaranya itu terkunci tiba-tiba bila mana dia memasuki pintu pagar sekolah. Memang benar kata-kata ibunya itu. Terlalu sukar untuk mendengar suaranya ketika sesi PdP berlangsung. Namun dia boleh menyalin, cumanya tulisannya tidak kemas.

    Seingat aku, Jah berhenti sekolah awal. Rupa-rupanya dia tidak mahu ke sekolah di penghujung sekolah rendah di aliran PPKI. Kini usianya mencapai 19 tahun. Apakah yang dilakukannya sekarang? Anakku masih lagi berhempas pulas belajar, menadah ilmu yang diminatinya. Jah yang pernah sekelas dengannya telah lama meninggalkan alam persekolahan. 

    Moga Allah permudahkan urusanmu, Jah. Bilakah agaknya kita dapat bersua kembali? Hampir setahun ucapan salamku tidak bersambut.....tidak mengapa.  

Tiada ulasan: